LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski le cere trupelor ruse să se predea

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski le cere trupelor ruse să se predea

Este a 214-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski le cere trupelor ruse să se predea și promite că soldații vor fi tratați civilizat. El a mai transmis că nu se va afla care au fost circumstanțele predării.

Volodomir Zelenski FOTO EPA EFE

UPDATE 06:25 Lavrov promite protecție deplină pentru teritoriile anexate de Rusia

Șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă, la New York, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, informează duminică Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul rus de externe, adresându-se Adunării Generale a ONU şi presei mondiale, a încercat să justifice invazia în Ucraina începută în februarie, repetând afirmaţiile false ale Moscovei conform cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim, este plin de neo-nazişti, iar în estul ţării vorbitorii de limbă rusă sunt oprimaţi.

"În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist" a declarat Lavrov

UPDATE 06:00 Președintele Ucrainei se declară șocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachetă Kievului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachete Kievului pentru a ajuta la contracararea atacurilor ruseşti, potrivit unui interviu făcut public sâmbătă, informează Reuters.

Volodimir Zelenski a cerut sprijin la scurt timp după începerea războiului, în luna februarie. El a menţionat sistemul Domul de Fier (Iron Dome) al Israelului, folosit deseori pentru a intercepta rachetele trase de către militanţii palestinieni din Fâşia Gaza.

"Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sincer, sincer, sunt în stare de şoc pentru că nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană", a spus șeful statului ucrainean, potrivit Agerpres.

UPDATE 04:00 Zelenski le cere trupelor ruse să se predea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat direct cetăţenilor ruşi sâmbătă seara, spunându-le că preşedintele lor îşi trimite cu bună ştiinţă "cetăţenii la moarte", transmite AFP.

"Puterea rusă înţelege perfect că îşi trimite cetăţenii la moarte", a spus preşedintele Zelenski în limba rusă, cerând forţelor Moscovei să se predea.

"Veţi fi trataţi într-un mod civilizat... nimeni nu va şti care sunt circumstanţele predării voastre", a declarat şeful statului ucrainean la doar câteva ore după ce Rusia a adoptat o lege care înăspreşte pedepsele pentru predarea voluntară şi dezertare, potrivit Agerpres.

UPDATE 01:00 Lavrov a atacat SUA de la tribuna ONU și a denunțat "rusofobia fără precedent" a Occidentului

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a denunţat sâmbătă de la tribuna Adunării Generale a ONU ''rusofobia fără precedent'' a Occidentului, în timp ce omologul său chinez Wang Yi a subliniat că prioritatea acum trebuie să fie facilitarea unor negocieri care să conducă la încheierea conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina şi să răspundă ''preocupărilor de securitate legitime ale tuturor părţilor'', potrivit Agerpres.

''Declarându-se victorios în Războiul Rece, Washingtonul s-a erijat aproape într-un trimis al lui Dumnezeu pe Pământ, fără nicio obligaţie, dar cu dreptul sacru de a acţiona în impunitate oriunde şi oricând'', a acuzat Lavrov în intervenţia sa la Adunarea Generală a ONU.

UPDATE 00:00 Explozie puternică în Berdiansk

Sâmbătă a avut loc o explozie puternică care a zguduit centrul orașului Berdiansk, din regiunea Zaporojie, oraș aflat sub ocupația forțelor ruse.

„O explozie puternică a răsunat în Berdiansk. Locuitorii au raportat că sunetul a venit din centrul oraşului”, au transmis autoritățile locale.

Prezență la vot de peste 45% după primele două zile

Prezența la votul referendumului privind anexarea regiunilor cucerite de ruși la Rusia a fost de 45.86% după primele două zile, potrivit agenției ruse de presă Interfax.

Aproximativ 50 de soldați ucraineni mor zilnic

Zelenski a acordat un interviu ziarului Ouest-France în care a declarat că zilnic mor aproximativ 50 de soldați ucrianeni. Președintele ucrainean a transmis că rata mortalității în rândul adversarilor este de cinci o ori mai mare

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă